arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. informator o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film