Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jednakowoż również świetnie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

lody

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z należytą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Pomocnym walorem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu