Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które oferuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne dania włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. Gdzie zjeść w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film