Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film